Drupal vs WordPress

Zowel WordPress als Drupal zijn beide een zogenaamde CMS (Content Management System) wat betekent dat content gemakkelijk onderhouden kan worden. Voor gebruikers die niet meer doen dan het toevoegen van content verschillen de twee nauwelijks van elkaar. Het grote verschil zit hem in de gebruikersinterface en data-opbouw. 

WordPress

Dit populaire CMS heeft een basis als Blog Systeem. Hieruit komt de focus op het snel en gemakkelijk plaatsen van artikelen. Binnen 5 minuten heb je een WordPress website online staan met een leuk thema en kun je beginnen met het schrijven van content. De basis van WordPress bevat weinig opties en instellingen maar dankzij de vele plugins kun je een WordPress website redelijk eenvoudig voorzien van de belangrijkste functionaliteiten. De visie van de bedenkers van WordPress is duidelijk: Less is more. Dit is terug te zien in de ontwikkelingen en updates van WordPress de afgelopen jaren: gericht op het gebruikersgemak.

Let op! Laat je niet verleiden door mooie betaalde thema’s die inspelen op de trends in webdesign. De functionaliteiten die aangeboden worden kunnen namelijk zelden gemakkelijk onderhouden worden zonder enige kennis van HTML en CSS. WordPress heeft ( integenstelling tot Drupal) niet de mogelijkheid als ontwikkelaar een gemakkelijke interface te realiseren voor maatwerk. Denk hierbij aan het weergeven van speerpunten, counters, parallax afbeeldingen, formulieren etc.

Drupal

Hoewel Drupal in de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk al jaren een veelgebruikt CMS is, is het in Nederland pas recent doorgedrongen tot de massa. In tegenstelling tot WordPress worden plugins modules genoemd. Door de sterke integratie en kleinere hoeveelheid code is de kwaliteit over het algemeen beter. De grootste kracht van Drupal schuilt in de veelzijdigheid van de CMS. Deze biedt ontwikkelaars de mogelijkheid tot perfect maatwerk. Met Drupal is de ontwikkelaar in staat om het dashboard en CMS zo aan te passen dat de gebruikers de website zeer gemakkelijk kunnen onderhouden, ook als het gaat om op maat gemaakte elemente zoals: speerpunten, counters, parallax afbeeldingen, formulieren etc.

Drupal vs WordPress: Wat is beter?

Welke CMS het beste gebruikt kan worden verschilt per gebruik. Zowel Drupal als WordPress zijn stabiele CMS’en en allebei hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Richt je je op een simpele website die je zelf wilt opzetten en onderhouden? Richt je je vooral op het bieden van content via de website? Dan kan het interessant zijn om WordPress te gebruiken. 

Wil je (in de toekomst) verder gaan en je website optimaliseren zonder grenzen? Drupal is flexibeler met content en wordt steeds meer ingezet bij grotere organisaties, omdat het qua toegankelijkheid voor redacteuren, opschalen en veiligheid interessant is. En dat is bij een professionele website erg belangrijk. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen het ondernemen van een actie of het verlaten van een website. Niet alleen bij de realisatie maar ook zeker met oog op de toekomst is dit van groot belang. Kortom: voor de gebruiker is het verschil bijna niet merkbaar, maar voor de opdrachtgever een belangrijke reden. Het lijkt ons dan verstandig om te kiezen voor beste oplossing die gelijk gereed is voor toekomstige aanpassing en/of bijsturing. Je begint eerst met duplo (WordPress), voordat je toe bent aan technisch lego (Drupal).

Hulp nodig met kiezen voor het juiste systeem? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag.

Leer meer van onze blogs

3 stappen om de klanttevredenheid te verbeteren tijdens COVID-19

Bij iedereen, inclusief jouw klanten, ligt de focus op de COVID-19 pandemie en bijbehorende maatregelen. Jouw klanten houden ...
Blog bekijken

Bespaar tijd met je persoonlijke assistent

Iedereen wil de behoeften van zijn klanten optimaal vervullen. Toch merken veel bedrijven dat het niet altijd mogelijk ...
Blog bekijken

Wat is CDN? En wat zijn de voordelen?

Sommige grote websites zijn soms heel snel geladen. CDN is een vorm van hosting waarbij gebruik word gemaakt ...
Blog bekijken

Wat is SSL certificaat? En waarom heb ik deze nodig?

Een SSL-certificaat wordt steeds belangrijker voor een website. Dit certificaat zorgt voor de beveiliging van gegevens tussen de ...
Blog bekijken

Supersnelle website met Caching. Wat zijn de voordelen?

De exacte details van caching zijn complex. Het idee is echter simpel. Een website wordt honderden en soms ...
Blog bekijken

Het perfecte (web)font: Tips en uitleg

Designers steken vaak veel tijd in het uitzoeken van de perfecte fonts voor hun website. En daar kan ...
Blog bekijken

Wat zijn KPI’s en wat kan je er mee?

Het is het belangrijkste om een doel te bepalen van wat je wilt bereiken op je website. Wat ...
Blog bekijken

Hogans meets Firebase

Firebase is de NoSQL document database van Google. Het is er al een tijdje, dit jaar flink 2018 ...
Blog bekijken

Wat te doen met ruwe data?

Ruwe data omzetten in realtime actie kan maar al te lastig zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst ...
Blog bekijken

Waarom je zoveel tabs open hebt staan (en hoe je het stopt)

Heb jij dag in dag uit minstens vijftig tabs tegelijkertijd openstaan? Dat komt je productiviteit niet ten goede. ...
Blog bekijken